Kan inte städa

 

Den här artikeln skiljer sig från många av de andra här på ”Jag kan inte”. Anledningen är att man sällan går och suckar ”åh, jag kan inte städa!” för sig själv. Istället är det troligtvis någon annan som antingen anklagar en för att inte kunna städa, eller håller denna åsikt dold inom sig i bubblande vredesmod och kokande missnöje. Man kan kort och gott dra slutsatsen att ingen kommer att leta efter den här artikeln. Istället kommer artikeln att leta efter alla de som inte kan städa. Och förhoppningsvis hitta rätt, någon gång.

Okunnigheten att städa ligger inte så mycket i oförmågan att föra en dammsugare över ett golv eller dra en dammtrasa längs ett hyllplan (även om detta förstås är fallet om du är lam, har brutit armarna, eller helt och hållet saknar de vitala kroppsdelarna). Det rör sig snarare om den psykologiska okunnigheten som reser sig som ett dammtroll ur frågan ”hur definierar man rent?” För att ta ett exempel: Joppe kan städa köket i sin studentkorridor så att resultatet blir tillfredsställande enligt Juppe, men han kan inte städa köket ordentligt nog för att Kajsa ska bli nöjd. Juppe och Kajsa har olika uppfattningar om hur man definierar rent.

Så var går gränsen för okunnighet? Hur snuskig får man lov och vara innan man det blir brottsligt? Eftersom jag här på ”Jag kan inte” är inställd på att göra jorden till en bättre plats och leva på, i glädjefylld samvaro och harmoni, så kommer jag att säga följande:

Du kan inte städa om någon av de som huserar i de områden där du har ett visst städansvar regelbundet lider mentalt eller fysiskt över att det inte är tillfredsställande rent.

Låt oss formulera ett exempel! I ett vanligt studentkorridorskök (du kan också tänka jobb-fikarum eller klubbmatsal, om det känns lättare) så har det hamnat en tomatsåsfläck mellan spisplattorna. Ingen verkar vilja kännas vid fläcken, så den ligger kvar någon dag. Det här är de olika studenternas tankar kring fläcken:

Olle – Det är inte jag som har orsakat den där fläcken, så jag låter den vara tills någon tar bort den. Vem bryr sig egentligen?

Lisa – Nu har någon stänkt ner igen och fläcken får ligga kvar! Det är säkert äckel-Brulle! Om han kunde städa efter sig någon enda j*vla gång!

Armin – Tomatsåsfläck? Aha! Ska jag ta bort den eller? Alltid jag som plockar bort efter andra. Men lagom kul att laga sin egen mat när det ser ut så där!

Edith – Bamparabam bamparabam, åh kolla! Undrar vem som lagade tomatsås!

Brulle – Vadå? Spisplattan är ren.

Naddi – Det här köket är aldrig rent!

Balthazar – Tomatfläck …känns som hemma

Fia-Stina – Okej eftersom ”Vem det nu är” har lämnat en fet tomatfläck så ska ingen gnälla på mig bara för jag inte torkar bort varenda liten brödsmula alla gånger!

Det här representerar en typisk blandning människor i ett sådant här sammanhang. Viktigt att notera är att även om du inte är en själv, så kommer det alltid att finnas något sorts ”neat freak” på ett eller flera av de ställena där du har städansvar. Du kan inte städa i allas ögon, helt enkelt. Har någon utanför din familj, t.ex. i studentkorridoren eller på jobbet, någonsin föreslagit för dig att du kanske ska torka undan bordet lite bättre eller diska lite noggrannare? Då kan du vara säker på att du i denne persons ögon är rakt igenom urusel på att städa!

Kan inte städa? Här kommer några tips!

  1. Utgå alltid från att många lider mer än du av små fläckar och smulor! Hur svårt det än kan vara att förstå så är det många som rakt igenom hatar när det inte är skinande rent.
  2. Det ska som regel aldrig märkas att du har varit i ett kök, i tvättstugan, eller annat relevant ställe, när du lämnat det.
  3. ”Hinner inte nu, fixar senare” är aldrig ett bra tänk. Det tar för de flesta emot att börja laga mat i ett kök där frukostdisken fortfarande står kvar. Uppskjutningar av städplikten godtas aldrig!
  4. Renlighet går hand i hand med popularitet. Och orenlighet med icke-popularitet. Värt att tänka på!
  5. 5. Ta hjälp! Gör det du är bra på och låt andra ta hand om resten. Googla efter Städning + din stad och du ser snart att det finns mängder av städföretag som står i kö för att hjälpa dig. Glöm inte RUT-avdraget bara!

”Kan inte städa” publicerades den 16 oktober 2011.

Relaterade okunnigheter: Diska | Säga nej.

 Skriv en kommentar

* (t.ex. Enok Snutenhjälm)

* (t.ex. "enok.snutenhjalm@gmail.com")

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2015 Jag kan inte Suffusion theme by Sayontan Sinha