Present, julklapp, vad man än vill kalla det.
När det är dags att handla gåvor för högtidliga tillfällen blir det påfallande ofta problem. Ska man vara rolig och personlig? Hur ger man något personligt? Ska man ge något som personen i fråga har önskat sig? Har hen ens önskat sig någonting?
Hur kommer jag på vad jag ska köpa för present?!
Att köpa julklappar och presenter är oerhört svårt, inte minst för alla paradoxer involverade. Köper man det som står på önskelistan är man fantasilös, men vet samtidigt med säkerhet att recipienten kommer bli glad och ha nytta av presenten.
Köper man något som inte står på önskelistan har man möjligheten att håva in de mest positiva och överraskade reaktionerna, men i minst 90 % av fallen hade recipienten egentligen föredragit det som stod på önskelistan. Dessutom, när man ska göra sig till och vara påhittig, riskerar man alltid det fruktade ”åkommat”.
Nu lät det där som ett grammatiskt fel, men det har inget med en fysisk ”åkomma” att göra. Ett åkomma är helt enkelt ett ”Åh” med ett komma efter – ”Åh,” Konceptet är inte bara taget från luften, utan beskrivs tydligt och klart i en av Lemony Snickets böcker om syskonen Baudelaire.
Och det är förstås lika sant i den riktiga världen som i novellerna. Varenda väluppfostrad människa vet att man visar glädje och uppskattning när man får en present, även om inte känner sig det minsta glad över den fulrandiga tröjan som dolde sig under presentpappret.
Det är vid sådana här tillfällen som alla har nytta av sina skådespelartalanger, men det slår sällan fel att ens överraskade ”Åh”:n brukar te sig olika beroende på hur man finner sin present.
– Är man på fullaste allvar nöjd och glad som en liten abborre över sin present kommer man otvivelaktligen häva ur sig ett ”Åh!”, alltså ett Åh med ett utropstecken efteråt.
– Är man egentligen inte alls särskilt glatt överraskad tenderar det istället bli ett något trevande ”Åh,” – ”Åh” med ett komma efter – ett åkomma.
Man måste helt enkelt göra åh:et lite längre för sig för att köpa sig lite tid att arbeta bort sin besvikelse. Ibland behöver man ännu mer tid, och tvingas ta det ett steg längre genom att försöka skruva det besvärade ansiktsuttryck man egentligen har behov av att leverera till ett förvånat sådant.
Ett vanligt trick är att låtsas att man inte riktigt förstår vad det är man har fått, även när det klart och tydligt står ”Lär dig tyska – interaktiv språkkurs” på fodralet (vars storlek och hårdhet precis verkat matcha ett ”Halo 4″-fodral).
Åkommat är tillräckligt obehagligt för att man innerligt ska vilja slippa höra det. Samtidigt måste man ju förr eller senare fatta ett beslut. Här kommer några generella tips som förhoppningsvis kan guida dig en smula.
- Önskar sig personen i fråga något? Tveka inte att köpa just det i present! Visst, man gör det lätt för sig. Och om ”det är tanken som räknas” så gör man väl ingen succé. Men i en materiell värld är det sällan tanken som räknas. Tanken försvinner ganska fort. Tänk på det.
- Gör en liten lista över det som så att säga ”definierar” personen i fråga. Har hen några karaktärsdrag? Något man gärna skämtar om kanske? Kolla sedan igenom listan och försök lista ut någon bra present!
- Börja tänka lite bredare! Detta innefattar att inte bara tänka på personen som ska få presenten. Det finns ju många presenter som måste delas med andra – såsom upplevelser, sällskapsspel eller en Disneymugg till familjens samling.
- Gå ihop tillsammans med någon och öka därigenom din budget!
- Köp en biobiljett! …Vadå? Kom igen! Alla gillar bio.
- Kolla in en bra presenttips-sida. Detta har faktiskt hjälpt mig hitta två julklappar i år!