Det där med att hitta nycklarna är en hel vetenskap tillika global epidemi av mänsklig okunnighet. Det är så hopplöst enkelt att tappa bort sina nycklar så det är rent befängt. Vi tar till alla möjliga trick för att undvika det.
För det första införskaffar vi nyckelknippor för att hålla alla nycklar på samma ställe (vilket i själva verket är urbota korkat eftersom nyckelknippor inte är något annat än smarta verktyg som gör det möjligt att tappa bort flera nycklar samtidigt).
Vidare fäster vi stora kedjor och band till nyckelknipporna, sätter små hittelönsbrickor på dem, reserverar ett särskilt fack i väskan bara för nycklarna, sätter etiketter ovanför krokarna i nyckelskåpet, samt utvecklar vidskepligheten att man inte får lägga nycklar på bordet.
Ingenting tycks dock få en att komma till rätta med problemet på allvar, och frågan är om vi är fullt redo att landa på Mars innan vi har lyckats ta tag med dessa fundamentala alldagsbesvär som genomsyrar hela mänskligheten. Tydligen har ”ACCIO, NYCKLAR!” fungerat tämligen dåligt för de som har försökt.
I vilket fall, när det gäller att hitta nycklarna finns det ett antal steg du vanligen följer.
- Du kollar på de tänkbara ställena. Vanligtvis rör det sig om två, högst tre ställen, eftersom du troligen tror dig ha ett mycket genomtänkt och utarbetat nyckelsystem.
- Du låter resten av världen veta, det vill säga alla inom höravstånd, att du inte kan hitta nycklarna.
- Du kollar på de tänkbara ställena igen.
- Du kastar hastiga blickar på några otänkbara ställen.
- Du låter resten av världen veta att du verkligen har problem med att hitta nycklarna.
- Någon kommer och hjälper till, och börjar med att kolla på de ställen du redan har kollat på.
- Du kastar hastiga blickar på några fler otänkbara ställen och skäller ut din medhjälpare för att han/hon kollat på ställen du redan kollat på.
- Du börjar tänka på var du kan ha lagt nycklarna.
- Efter det att man börjat tänka finns inget klart mönster. Det kan vara att man kommer fram till att nycklarna måste ligga på ett tänkbart ställe så man kollar i väskfacket en fjärde gång, men ofta öppnar det helt nya vägar.
Det är en sanning, att vi ofta går igenom sju steg, där minst sex troligtvis är tämligen onödiga, innan vi på allvar börjar tänka. Det är för att människan i allmänhet promenerar hellre än ponerar – hellre handlar än grubblar. Jag har på senare år upptäckt värdet i att faktiskt – efter det att steg 1 är avklarat och utan succé – sätta mig på sängen och helt enkelt tänka.
Att tänka sig fram till att hitta nycklarna:
Det här kommer vara ett mycket kort avsnitt, för det ämnar inget annat än att illustrera att konsten att hitta nycklarna bara kan behärskas om man lär sig ställa rätt frågor. Min första tanke är inte ”var hade jag nycklarna senast?” utan snarare:
- ”När behövde jag nycklarna senast?”.Ofta är det en bättre utgångspunkt. När hade nycklarna senast en avgörande betydelse för att jag skulle komma att få sitta här nu?Nästa fråga kan vara:
- ”Vad kan ha hindrat mig från att placera nyckeln på ett tänkbart ställe efter det att jag behövde den senast?”Svar blir ofta i stil med: ”hade mycket i händerna på vägen in”, vilket i sin tur kan leda till ”i brist på andra lösningar fick nyckelknippan ligga kvar ute på farstun, eventuellt glida ned i någon av matkassarna”. Om inte ovanstående fråga känns nödvändig, eftersom du med 99% säkerhet lade nycklarna på ett tänkbart ställe efter det att du behövde dem senast, så är en annan bra fråga följande:
- ”Vad har de tänkbara ställena utsatts för under de senaste timmarna”?
Om ett tänkbart ställe är väskfacket kan ett svar vara att du tömde väskan i jakt på lypsyl. Om ett annat är ”på pianot” kan ett svar vara att någon dammat det.
Slutsats om du inte kan hitta nycklarna
Bara via två eller tre frågor så kan man öppna dörren för en hel värld av nya frågor, vilket skapar fler tänkbara ställen att leta på. Samtidigt är jag en sådan som tror på magi, och i många fall är det säkert bara den lille Hushållsvätten som ställt till med bus. Men, huvudbudskapet här är att det ändå oftast är tankeverksamhet som är det bästa verktyget för att hitta nycklarna.