Visserligen finns det en ”Kan inte laga mat”-artikel redan på Jag kan inte, men den räcker inte till när det gäller det världsomfattande pannkakeproblemet. När man lagar pannkakor finns det tjugofem saker som kan gå fel, och de behöver inte alltid bero på en själv (även om tjugotre av dem gör det). Högst eventuellt kan man dock skylla på dålig stekpanna och dålig smet.
När man talar om oförmågan att grädda pannkakor så är frasen ”Alla kan inte grädda pannkakor” ungefär likvärdig med ”Alla kan inte sjunga”. Det låter lite smått obegripligt, men poängen är att man kan födas oförmögen att lyckas med pannkakor. Det handlar sällan om dåliga och bra dagar.
Ska sanningen fram så finns det en pannkaksgen. Antingen så har man den (som min mormor), eller så har man den inte (som jag). Det finns också en muterad pannkaksgen som gör att pannkakorna alltid blir raggmunkar, hur man än försöker undvika det.
Men som alltid så finns det mycket biologiska oegentligheter och argument kring genernas makt över oss. Många hävdar att evolutionen tillåter alla människor att laga pannkakor, förutsatt att ens liv åtminstone nästan står på spel. Precis som man får hårfjun på örsnibben när man varit ute länge i ett vinterlandskap utan mössa, så kan man anpassa sig och lära sig laga pannkakor om man bara har mjöl, ägg, smör och mjöl hemma. Kanske är du inte helt gräddad som pannkakegräddare?
Därför ska man åtminstone försöka, och då är det bästa sättet att börja med att ta reda på var felet ligger:
Kan inte grädda pannkakor? Varför?
- Jag vet aldrig när jag ska vända på pannkakan. Antingen gör jag det för tidigt och rör ihop smeten till en klump, eller så väntar jag tills undersidan är svart som en kolbit.
- När jag ska vända på pannkakan så blir det liksom fel halvvägs, och så viker jag pannkakan så det blir en pannklump.
- När jag ska kasta upp pannkakan i luften och fånga den så hamnar den inte i stekpannan utan antingen på golvet eller i fel panna.
- Pannkakorna smakar Klas-Alban.
- Jag misslyckas med smeten. Antingen blir den bara pulver och kladd, eller så blir den alldeles krasig.
- Brandvarnaren går igång varje gång jag försöker
Har du lokaliserat det misslyckande som passar in på just dig? I mitt fall gäller för övrigt 1, 2, 3, 4, 5, samt möjligen ”6. Brandvarnaren går igång varje gång jag försöker”. Då är nästa steg att kolla in avsnittet potentiella lösningar.
Ingen av dessa lösningar har någonsin fungerat för mig själv, men eftersom jag är så pass usel har jag fått ta del av många tips. Vem vet, kanske får just du reda på precis vad du behöver veta!
Kan inte grädda pannkakor? Prova detta!
Här ligger tricket först och främst att se till så att pannan alltid är så varm som den kommer bli när du börjar grädda. Gräddar du medan stekpannan värms upp kommer rätt tid vara olika tider varje gång, och då kan du räkna med fiasko. När du väl värmt pannan helt och hållet, prova dig fram vilken tid som passar bäst. Kanske rör det sig om ca en minut? Se till då att det alltid går just en minut innan du vänder på pannkakan. Man får dock räkna med en del spill under denna ”tidsprövarperiod”.
Det här kan bero på att du använder en stekpanna vars yta är skadad i mitten. Det kan också bero på att du haft på för mycket smör, eller att du använder fel verktyg (jag har sett idioter som försökt med smörkniv – en stor stekspade ska det vara!) Den allra troligaste anledningen är emellertid att du är klantig. Vad jag känner till finns det nio sätt att klanta sig när man ska vända en pannkaka (se nedan). Sedan kanske du använder fel panna för ditt eget bästa. Pannkakslagg passar inte alla! Rätt ofta så laggar de. Teflonpannor är ofta att föredra faktiskt, men glöm inte att lämna tillbaka den till Tef när du är färdig!
Om du återhämtat dig från skrattplågorna efter punkt 2 så lyder följande för punkt 3: kasta inte med pannkakan. Sådana löjligheter håller inte ens min mormor på med.
Du har fel recept.
Det finns bara ett recept i hela världen som fungerar riktigt bra. Har man fel recept kan det också vara orsaken till felaktigheterna i punkter 1-3.
Ska man grädda pannkakor ska man bland annat ha tre ägg, och inte två, som vissa träskallar har:
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg (ej skalen)
3 msk smör
Blir den bara pulver och kladd? Du har nog glömt mjölken. Gå tillbaka till steg fyra och kolla in receptet noga. Blir den alldeles krasig? Du har nog glömt att avlägsna äggskalen från äggen. För att tydliggöra har jag satt en liten parentes i receptet vid punkt fyra.
De nio sätten som man kan klanta sig på när man vänder en pannkaka (alla genomförda med galans av undertecknad):
- Man kan sticka in pannkaksspaden för snabbt så att det blir en rispa i pannkakan. En rispad pannkaka är en förstörd pannkaka.
- Man kan sticka in pannkaksspaden för långt ifrån mitten, så att pannkakan viks innan man hunnit vända på den, och slutar som en klumpkloss som ingen vill ha.
- Man kan fastna med pannkaksspaden i pannkakan och göra sönder pannkakan i sina försök att få loss spaden. En söndrig pannkaka går sedan inte att vända om.
- Man kan halvt missa stekpannan när man vänder pannkakan, så att den hänger sig på kanten och splattar ner spisen med smet.
- Man kan helt missa stekpannan när man vänder pannkakan så att den splattar ner spisen med smet.
- Man kan göra en näst intill perfekt vändning, och sedan i sitt försök att rätta till pannkakan antingen rispa den, vika den, eller få den att fastna på spaden.
- Man kan i sitt försök att snygga till den vända pannkakan lyckas få den att fastna i spaden så att den flyger med upp när man lyfter handen. Detta sker dock bara om man vänt pannkakan för tidigt, och är därför sällsynt eftersom man vid för tidiga vändningar oftast förstör pannkakan redan vid ett tidigare skede.Om detta händer finns det emellertid inga gränser för var pannkakan kan hamna. Men i all ärlighet har jag bara lyckats en gång och då var det helt klart fel på smeten.
- Man kan i sitt försök att göra en perfekt vändning bränna fingret i stekpannan, rycka till, släppa spaden, och få pannkakan att vika sig, rispa sig, gå sönder, och splatta på en gång.
- Man kan, om man lider av viss darrhänthet, lyckas med ovanstående utan att bränna fingret i stekpannan.
Jag kan inte grädda pannkakor själv, som sagt.
Jag minns i höstas då sambon min gräddade pannkakor, och hon fick ett telefonsamtal. Under de 50 sekunder hon pratade hann jag förstöra en näst intill klar pannkaka genom sätt 6, och sedan misslyckas med en egen genom sätt 3 (möjligen, av nervositet, i viss kombination med sätt 9).
Jag hyser helt enkelt bara förhoppningar om att dessa tips ska fungera för andra. Om du vid något tillfälle verkligen måste lyckas, som på en hemkunskapslektion, rekommenderar jag att du lägger de trasiga pannkakorna underst när inspektionen sker. Det var en strålande taktik som jag körde på när jag gick i åttan. Olyckligtvis blev alla pannkakor lika trasiga, så effekten av den reducerades en smula.