När man är liten så finns det en rad samtalsämnen som dominerar lågstadiet och dagis. Däribland hittar vi vanligen ett par ”kan du det?” och ”VA?! KAN DU INTE DET”.
De två vanligaste som jag minns det var ”Kan du simma?”, och ”kan du vissla?”. Alla kunde inte simma, och alla kunde inte vissla. Och kunde man inte något så skulle man definitivt få höra det om och om igen: ”Hahaha, du kan inte vissla va?”
Själv kunde jag varken simma eller vissla förrän, som jag kände det, lite senare än alla andra. Jag vill dock minnas att jag sedan lyckades lära mig båda konsterna ungefär samtidigt, och gick följaktligen runt och visslade och simmade överallt.
Det senare ledde till en del höjda ögonbryn, särskilt på den lokala tobaksaffären, men det gjorde inte kunniga mig någonting!
På senare tid har det slagit mig med full kraft – alla kan inte vissla. Alla har liksom inte lärt sig att vissla än. Alla lärde sig inte när pressen och grupptrycket fanns där.
För många blir varje visslingsförsök bara till ett ynkligt litet luftpys. Några har lärt sig frambringa en visselton, men vet inte hur man ändrar på denna.
Och så kommer den ödesdigra dagen då man ska sjunga ”Always Look On The Bright Side of Life” eller ”Här kommer alla känslorna” i skolkören …
Du som hittat den här artikeln är förstås en av de där olyckliga som inte lärt dig vissla. Visserligen (hehe) så är det i de allra flesta fall ganska välkommet att inte kunna vissla.
Min egen mor finner vissling det fulaste som finns, trots att jag finner mig vara en ovanligt musikalisk och renvisslande visslare.
Det skadar dock inte att kunna – man vet aldrig när man behöver kunskapen! Gå nu igenom följande steg mycket långsamt och metodiskt!
Kan inte vissla? Prova följande!
Forma munnen till ett litet o ungefär precis du gjorde förra gången du försökte vissla och misslyckades. Gör sedan o:et mindre än du gjorde det automatiskt!
Ställ dig frågan: var är din tungspets? Den behövs, men ska inte vara mitt i munnen för då kommer visslet bli till spott.
Tungspetsen ska vara tryckt mot insidan av den nedre tandraden. Och tungan ska inte fladdra runt som en blomfluga!
Försök bilda ett litet, litet luftflöde och blåsa utåt. Det vanligaste misstaget icke-kunniga visslare gör är att de blåser för hårt. En mycket, mycket lätt och försiktig utblåsning ska det vara!
Nu har du två variabler som du kan justera, dels de o-formade läpparna, dels tungans placering. Medan du bibehåller det lilla luftflödet, försök justera en variabel i taget, och prova dig fram.
Först när du luskat ut hur du kan få fram en ton kan du börja justera den tredje variabeln – luftflödet.
För en stabilare, högre och starkare ton kommer du såklart att behöva mer luft! För att lära dig vissla melodier måste du kunna justera alla tre variabler på rätt sätt!
Går det inte? Prova att blöta läpparna med saliv, vatten eller lite olivolja och gör om stegen!
Sen gäller det förstås att öva tills du får käkkramp!