Kan inte sjunga

 

Alla kan inte sjunga, brukar jag vilja påstå lite sådär snobbigt och erfaret. När man har sjungit i kör i tolv år så vill man gärna tro att man kan något som inte alla kan. Andra, som Caroline af Ugglas (som inte trillar ner i min brutala generalisering) är glada och positiva även till ovana sångare som kanske inte låter sådär alldeles strålande bra.

Anledningen till att just du har kommit hit är att du tror att du inte kan sjunga. Troligtvis har du helt rätt – du kan inte sjunga. Kanske är det bäst att utgå från frågan som många ställer sig:

”Kan vem som helst lära sig sjunga?”

Jag tänker som alltid försöka tackla den här frågan som en äkta diplomat. Jag har personligen aldrig varit med om att någon som börjat med att sjunga som en motorsågsmassaker utvecklats till en näktergal. Möjligen till en mås. Men det kan också bero på att de som sjunger dåligt i en kör tenderar mobbas ut av andra körmedlemmar innan de når några större framgångar i utvecklingen. Kanske kan det vara så att även den med absolut noll naturlig fallenhet för sång kan växa och bli en artificiell begåvning. Oavsett vad så ligger inte alla på nollstrecket – och många kan lära sig ganska snabbt. Robin Williams kunde exempelvis knappt sjunga en ton när han fick rollen som Anden i Aladdin. Skapligt låter det i alla fall.

Han kan inte sjunga särskilt bra, men med hjälp av sina skådespelartalanger så ”löser” han problemet. Det är ofta en liknande teknik som man lär ut i amatörkörer. Ju mer övertygande och inlevelsefull man låter, desto lättare är det att som lyssnare bortse från att det kanske låter lite Klas-Alban ibland. Dessvärre gäller inte detta påstående om sångaren i fråga låter alldeles för Klas-Alban. Då blir effekten fördubblad och omgivningen är garanterad svårt lidande. Lyckligtvis är det sällan som de allra värsta röstmissfostren över huvud taget får för sig att sjunga i ensembler.

Nog snackat. Vad finns det då för olika tips som en gammal sångräv som jag har att erbjuda? Att kunna sjunga hyfsat bra är bland det mest fantastiska som finns, för ju duktigare man känner sig desto roligare har man. Och många har potential att lära sig sjunga hyfsat bra.

Kan inte sjunga? Här kommer några tips!

  1. Lär dig lyssna, idiot! - Ingen som inte kan lyssna kan någonsin bli en bra sångare. Nästa gång du sjunger med i exempelvis en låt hemma, ställ dig själv frågan: lyssnar du på låten samtidigt som du sjunger, eller hör du bara låten?
  2. Prova sånglektioner online - Måhända har du inte råd att punga ut med 4000 kr för åtta sånglektioner (om du har det är det strålande bra), men kolla upp möjligheterna till sånglektioner på Internet. Och grattis, jag har redan hittat en åt dig!
  3. Spela in din röst någon gång - Det kan bli en obehaglig upplevelse och du kan slås av övertygelsen att du verkligen inte kan sjunga, men det är givande. Spela gärna in en sång och spela upp ljudfilen samtidigt med originalversionen. Vad behöver du justera? Lista ut det!
  4. Läs den eminenta sångguiden på Musik-instrument.se - Du hittar några bra tips för hur man förbättrar sin sångteknik på mitt musik-faktacentrum ”Musikinstrument”. Direktlänk.
  5. Fokusera på ljud, inte volym! - Försök sjunga lite kontrollerat även när du är hemma ensam. Det här tipset följer jag för övrigt inte ens själv, men jag tror det skulle vara givande att göra det.

 

Slutligen; går du ständigt runt och tänker ”jag kan inte sjunga” så lär du dig aldrig. Satsa istället! Måhända näktergaliseras du.

”Kan inte sjunga” nedtecknades den 16 september 2011. 

Relaterade okunnigheter: Dansa | Prata.

 Skriv en kommentar

* (t.ex. Enok Snutenhjälm)

* (t.ex. "enok.snutenhjalm@gmail.com")

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2015 Jag kan inte Suffusion theme by Sayontan Sinha