Kan inte stämma gitarren

 

Besvärligheten som du som är amatörgitarrist ofta ställs inför: du kan inte stämma gitarren. Gitarren är ett ovanligt kräset sällskapsdjur, som kräver en hel del omvårdnad, och inte sällan börjar den ge ifrån sig läten av missbelåtenhet istället för ett rent och fint A-durackord. Då måste man stämma gitarren, och det är inte så svårt, om man vet hur.

För att komma tillrätta med okunnigheten bör vi emellertid först och främst lokalisera problemet – för detta måste ju inte nödvändigtvis vara relaterat till icke-vetskapen om vad som så att säga är ”steg 1”. Man kan tänka sig att följande alternativ ställer till problem för dig som inte kan stämma gitarren:

Kan inte stämma gitarren? Var ligger problemet?

 1. Du kan inte stämma gitarren för att du aldrig gjort det förut och helt enkelt inte vet hur man bär sig åt.
 2. Du har lärt dig att stämma gitarren med hjälp av ett piano, men finner det extremt klurigt att höra om det stämmer eller om det bara verkar stämma.
 3. Du vet hur du bär dig åt, men när du är klar så stämmer det ändå inte (eller så säger någon besserwisser-vän att det inte stämmer).
 4. Du kan inte hitta gitarren.

För dig vars problem ligger i punkt 4 så rekommenderas artikeln ”Kan inte hitta gitarren”, som dessvärre ännu inte har skrivits på ”Jag kan inte”. Tills vidare ska vi gå igenom potentiella okunnighets-reducerare. Och vi börjar vid punkt 1 ovan:

Kan inte stämma gitarren? Prova det här!

Om du är nybörjare så passar det enligt min ringa mening bäst att prova pianot som stämverktyg. Det är likvärdigt enkelt med tekniken presenterad nedan, men övar upp örats förmåga att identifiera toner bättre. Grundprincipen är att de olika strängarna, nämligen (överst till nederst) E, A, D, G, H (eller B, beroende på livsåskådning), och E, har toner av exakt samma frekvens på pianot. Var dessa befinner sig kan du se i den fina illustrationen här till höger. Den lägsta tonen på gitarren (den översta) är den som är längst till vänster på pianot. Följ dessa steg:

  1. Hitta den stämskruv längst ut på gitarrens huvuddel, som påverkar gitarrens översta (och lägsta) sträng. Detta är inte svårt, eftersom strängen bara är kopplad till en stämskruv.
  2. Tryck in pianopedalen och tryck på den lägsta tangenten E på pianot (pedalen gör att tonen klingar utan att du har fingret kvar på tangenten).
  3. Vrid på skruven och prova allteftersom du gör en ändring. Lyssna om gitarrens ton matchar den ton som klingar från pianot
  4. När du hittat den matchande tonen, gå vidare till nästa sträng/tangent

Det finns ett något enklare sätt att stämma gitarren. Många upplever att det är svårt att stämma gitarren till pianot eftersom tonerna ändå låter så ”olika”. Det beror på att pianots så kallade klangfärg är ganska olik gitarrens. Alternativet är att stämma gitarrsträngarna till varandra. Det man gör då är att man bestämmer sig för att den lägsta tonen E är ”bra”, och duger som den är (detta är turligt nog den ton som har minst tendens att bli falsk snabbt). Därefter följer man dessa smarta steg.

  1. Eftersom den lägsta (översta) E-strängen är ”bra”, är det den näst översta strängen du ska börja med – A-strängen.
  2. Tricket är att använda sig av föregående sträng – alltså E-strängen. Du kan nämligen spela ett A på E-strängen genom att sätta fingret på det femte bandet på greppbrädan.
  3. Eftersom E-strängen är ”bra”, så ska A:et du spelar där (med hjälp av greppbrädan) vara exakt samma som A-strängens ton.
  4. Justera med rätt stämskruv tills så är fallet!
  5. Gå vidare till nästa sträng – D-strängen. Här följer du exakt samma steg, men du använder dig av A-strängen och dess femte band istället. Det är alltid strängen direkt över som du ska använda dig av!
  6. Sen följer du bara samma steg tills strängarna är slut. OBS! När du ska stämma den näst sista strängen – H-strängen – så är det inte det femte bandet på föregående sträng (G-strängen) som gäller – utan det fjärde. Detta är det enda undantaget.

Man kan också stämma gitarren med en stämapparat, om man inser att ens tonsinne inte räcker till för att göra det på andra sätt. Jag vill inte låta sträng nu (hehe), men gå inte till stämapparaten det första du gör! Då tränar du inte musikörat alls! Mer avancerade användare tar dock till stämapparaten för att det helt enkelt går fortast med den.

Det är en bra idé att lära sig stämma gitarren, eftersom en ostämd gitarr kan vara riktigt öronmassakrerande och rent estetiskt skadlig. Om inte denna artikel gjorde dig mindre okunnig, kontakta gärna sidan så ska vi se vad vi kan hitta för botemedel åt dig!

Artikel nedtecknad den 8 oktober 2011.

Relaterade okunnigheter: Sjunga | Vissla.

 Skriv en kommentar

* (t.ex. Enok Snutenhjälm)

* (t.ex. "enok.snutenhjalm@gmail.com")

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2015 Jag kan inte Suffusion theme by Sayontan Sinha