Kan inte sova

 

”Jag kan inte sova fastän jag är trött” är ett vanligt förekommande och ytterst besvärande fenomen som gör att man är stressad både på nätterna och om dagarna. Sömnproblem är givetvis helt och hållet relaterat till psykologiska faktorer. Det finns ingen upptäckt sömnproblem-gen. Och även om det skulle finnas det är det inget jag skulle skriva här för det här ska vara en uppmuntrande och positiv artikel med fantastiskt givande tips.

Jag har själv flera gånger under min tid drabbats av ”kan inte sova”-syndromet. Som jag tror det har följande olika faktorer legat bakom (jag generaliserar dessa med ett ”man” eftersom mina erfarenheter givetvis måste vara universella sanningar):

1. Man är inte trött när man går och lägger sig.

2. Man är rädd att det ska komma ett spöke genom dörren och vågar inte riktigt blunda.

3. Man är förbaskat nervös inför morgondagens åtaganden, exempelvis uppkörning, eller, om man hade samma körskollärare som jag – körlektion.

Vidare har jag gjort följande upptäckter om mig själv:

4. Jag kan inte sova på beställning. Med andra ord, jag kan inte, genom att gå och lägga mig tidigare än vanligt, plötsligt ställa om för att gå upp klockan sju på morgonen efter en vecka av 11-tidsuppstigningar.

5. Jag kan inte sova om det är för varmt i rummet.

6. Jag kan inte sova om det är för kallt i rummet.

7. Jag kan inte sova om det är en fladdermus i rummet.

Kan inte sova - räknar får

Räkna inte med får!

Har alla med sömnproblem nu checkat av dessa och kollat så att allt är perfekt. Det är nämligen svårt att bearbeta sömnsvårigheter när samtliga steg 1-7 utgör ett problem. Vi utgår alltså från och med nu att den naturliga kroppsklockani alla fall borde säga att kroppen är trött, att temperaturen är bra, och att inga fladdermuskolonier huserar i rummet. Vidare känner du dig inte nervös, och inte spökrädd. Du har all anledning i världen att sova.

Men du kan inte sova.

Nu finns det en del koncept som vi skulle behöva klara upp. Dessa har inget att göra med att räkna får – det är en garanterat genomgående ineffektiv metod för att bota sömnbesvär:

8-timmarshysterin:

Det är en allmänt erkänd sanning att alla människor behöver 8 timmars sömn per natt (små tussebarn mer ändå). Detta är inte sant, utan en löjlig förenkling från akademikernas sida, som används flitigt av psykologer, skolsköterskor, sjuksköterskor, och brandmän. Alla måste inte sova 8 timmar – alla kan inte sova 8 timmar. Däremot skapar det en oerhörd stress hos de som absolut inte kan sova 8 timmar, att ligga och lida över utebliven onödig sömn, och vrida sig som en kulting i potatisskal.

Lärdom: Försök inte sova när du inte kan.

Kaffekuren

Det är ingen hemlighet att kaffe håller en vaken längre. Men dess roll förändras successivt med åren. För en student innebär kaffet ett sätt att hålla sig vid liv några timmar till när uppsatsen måste in imorgon klockan 12 sharp. Fordrar arbetsbördan slit till 4 på natten krävs sällan några sömnpiller för att sedan avdunsta i sin bädd. Sedan med åren bidrar kaffe mer och mer till ”kan inte sova”-effekten, och kvällskaffet blir snart eftermiddagskaffe som sedan blir till trekaffe. Därefter är det inget mer kaffe efter tre eller så är natten förstörd (mina kära morföräldrar kör stenhårt på detta).

Lärdom: Ta det försiktigt med kaffet sent på kvällen. Ett tips är att istället ta dig lite vatten över huvudet, så kommer du kunna sova sedan när du väl är klar och borde sova. Det kommer visserligen inte hjälpa dig att bli piggare för stunden, men det får ju rent hygieniskt sett en att känna sig lite fräschare.

Frossartabben: ”kan inte sova”-garanti!

Det är inte särskilt smart att sätta i sig två chipspåsar, morötter med dipp och ett par starköl. Du kommer ligga och pösa som en flatulent flodhästfarfar. Effekt – du kan inte sova. Kroppen arbetar som en oxe med att smälta maten. Kroppen ska inte arbeta när du ska sova.

Lärdom: Ät inte för mycket, och ät inte för sent – du kan inte sova då.

Den snarkande partnern

Det här kan vara ett enormt problem, och den bästa lösningen är troligtvis att låta din partner prova några av många medel mot snarkningar. Om inga av dessa fungerar, så kvarstår ett antal potentiella lösningar.

1. Lämna din partner (bör undvikas om det finns kärlek i förhållandet).

2. Döda din partner (bör undvikas om det blir svårt att dölja dådet, samt om det finns kärlek i förhållandet).

3. Förflytta din partner till ett annat rum (bör undvikas om ni har det väldigt mysigt tillsammans i sängen, men samtidigt inte, om mysigheten tar skada av att du går och är trött och arg 24 timmar om dygnet).

4. Förflytta dig själv till ett annat rum (se ovanstående parentes)

5. Säg till din partner något i stil med: ”jag kan inte sova när du snarkar sådär” och ge honom/henne en arg blick (ingen egentlig lösning, men kan ju alltid leda till att din partner förflyttar dig, förflyttar sig, begår självmord eller lämnar dig, så att du själv slipper ta itu med steg 1-4).

Lärdom: Jadu …

Sammanfattning

Nu har du fått dig en del lärdomar, vilka troligtvis inte kommer att leda till att du får bukt med dina sömnproblem. Men man vet ju aldrig. Jag har själv upplevt att sömnproblem ofta löser sig själv. Särskilt efter fem glas vin och ett par rejäla shottar.

Ah, och just det! Du som inte kan sova – besök en doktor och be om hjälp! Jag har alltid ansett att läkares dammiga utläggningar är de mest perfekta av sömnpiller.

Artikel nedtecknad den 6 september 2011.

Relaterade okunnigheter: Köra bil | Simma.

  2 kommentarer till “Kan inte sova”

  1. haha klockrent, kunde man skriva som dig skulle man skatta sig lycklig. både användbart och underhållande MVG ++

  2. Tack för hjälpen! Har skrattat mig trött här i sängen så nu ska jag jävlar i det sova! Godnatt världen :)

 Skriv en kommentar

* (t.ex. Enok Snutenhjälm)

* (t.ex. "enok.snutenhjalm@gmail.com")

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2015 Jag kan inte Suffusion theme by Sayontan Sinha