Kan inte skriva

 

Du lider alltså av ett problem som många andra lider av: du kan inte skriva. För att vara mer exakt – du tror att du inte kan skriva. Det kan finnas olika anledningar till varför du drabbats av den här övertygelsen:

1. Du får riktigt usla betyg på dina svenskuppsatser.

2. Dina skickade mail, verksamhetsberättelser, och allt annat nedtecknat av dig döms av dina arbetskamrater ut som obegripliga.

3. Du skriver så fult så att du själv knappt kan läsa vad det står.

4. Du har brutit handleden.

Min misstanke är dock som följer: du kan inte skriva för att du inte producerar bra material. Det har ingenting med fel i motoriken eller brott i motoriken att göra. Du behöver skrivhjälp helt enkelt – någon sorts assistans. Ska sanningen fram så har jag länge funderat på att starta en hemsida om hur man skriver på bästa möjliga sätt i olika sammanhang. Projektet lades dock, likt många andra, på glaciär. Det är svårt att ge generella tips om skrivning eftersom det ofta krävs olika tekniker för olika tillfällen, men jag har en viss uppfattning beträffande vilka områden det behövs förbättring i.

Högskoleprovet

Jag ställer mig dessutom inte likadant till sång som jag ställer mig till skrivning. ”Alla kan inte skriva” är ett påstående jag aldrig skulle häva ur mig. Åtminstone inte ”alla kan inte lära sig skriva”. Däremot är jag ganska övertygad om att alla inte kan lära sig sjunga, men det får bli en annan artikel

För övrigt är jag extremt nervös just nu. Ska man erbjuda skrivhjälp får man inte begå några grammatiska snedsteg i hjälpartikeln.

Kan inte skriva? Har du provat något av följande?

Något man också kan nämna är att det i producerandet av material också kan finnas flera anledningar till att man anser sig inte vara skrivkunnig. Dels så kan man känna att man inte kan skriva bra berättelser. Det blir bara skräp i slutändan, helt enkelt. Här följer några fina tips för er som har dessa besvär!
  • Moberg-tekniken. Wilhelm Moberg sade en gång att hans teknik bestod av ca tre steg. 1: Bestäm dig för något du vill berätta. 2: Berätta det. 3: Berätta ingenting annat. Det här är enkelt, kort och genialiskt. Om vi säger att du centrerar din berättelse kring en vattenskål, och ska få berättelsen att ”växa ut” och ”bli någonting” – leta inte efter fortsättningen någonstans i rummet där vattenskålen står! Utforska vattnet i den istället!
  • Tänk igenom dina liknelser. Skriv aldrig en så förkastligt usel liknelse som den jag producerade under föregående punkt.
  • Den där lilla planeringen. Något jag har upptäckt är att det nästan alltid lönar sig att göra ”den där lilla planeringen”. Det krävs inte mer än några ord – några nyckelord – som du kan klottra ned innan du börjar skriva. En gång skulle jag skriva en novell, och vill minnas att jag skrev något i stil med ”Roland Eskildahl / Evighetskonfunderad / Svår ångest / Bygg på höjden / Nya tankegångar / Någon sorts glädje” på de första raderna av dokumentet. Novellen vann Uppsala kommuns kulturpris för unga skrivare. Detta gäller även alla uppsatser du kan tänka dig. Jag producerade inte ”den där lilla planeringen” för mina ekonomiuppsatser under gymnasiet, och tänkte att de blir säkert bra ändå. ”Det blev de inte”, sade slutbetyget.
  • Hitta en onlineguide. Vad du än vill skriva så kommer det att finnas bra och inspirerande guider online. Detta gäller oavsett om du vill skriva noveller, romaner, nyhetsartiklar, kåserier, dikter eller bruksanvisningar. Via en snabb googling hittar du exempelvis en guide till att skriva filmmanus. Det kan också vara värt det ringa besväret att uppsöka ett skrivarforum, där du lätt kan hitta andra likasinnade. Kanske kan du hjälpa någon annan genom att kommentera och ge konstruktiv kritik på dennes alster, och därigenom få en liknande tjänst i utbyte? Med allt detta sagt, försök också hitta en person som du faktiskt kan träffa på riktigt för att få tips och hjälp om hur du kan förbättra ditt skrivande.
  • En kurs skadar inte! Man tenderar underskatta hur mycket man faktiskt kan få ut av en bra skrivarkurs. Utöver bra handledning så får man tid att skriva, och ett forum att skriva i. Det är ovärderligt att få detta utrymme i ett samhälle där det är ofta är väldigt svårt att fokusera på en enda sak! Hur många gånger har man inte haft skrivarplaner, men kommer helt enkelt inte igång? På en skrivarkurs kommer du dessutom motiveras till att börja skriva och fortsätta skriva även de gånger det inte känns helt perfekt. Första utkastet är helt enkelt sällan bra!
Kanske har du istället problem med det rent grammatiska och skrivregler. Man kan inte skriva särskilt flytande och naturligt om man känner att man hela tiden måste stanna upp och fundera över grammatiken. Tänk över följande:
  • Bry dig inte om grammatiken så mycket! Du kan inte skriva ordentligt om du inte ”släpper loss lite”. Grammatikfel och brott mot skrivregler är mycket lättare att justera än ett förlorat grepp om berättelsen!
  • Särskrivningslösningen. Många, många lider av särskrivningssjukan. Den är svår att bota, men ett par tumregler är: a) Fler ord skrivs ihop än du tror. Alltid. Många fler. b) Tänk på hur du säger orden! Säger du dem ihop, så ska de stå ihop! Om du är jättearg och vill delge alla det så säger du oftast inte ”Jag är JÄTTE (paus) ARG!”, utan ”Jag är JÄTTEARG!” Då ska du också skriva ”jättearg” och inte ”jätte arg”.
  • Läs mycket själv. Det här är en så tråkig punkt så jag tänker inte vidareutveckla den, men det är ack så effektivt. Kan inte skriva? Läs mer!

Fin liten sammanfattning

Så du kan inte skriva? Dumheter! Du kan både skriva och gnälla. Vässa pennan* och slipa till teknikerna med ovanstående tips så kommer du kunna producera strålande skriftliga verk. Om inte så får du skicka ett klagobrev till ”Jag kan inte” via kontaktsidan. Förvänta dig dock inte att jag någonsin kommer att läsa något som innehåller grammatiska felaktigheter.

Artikel nedtecknad den 14 september 2011.

* Nej, jag är inte gammaldags! ”Vässa pennan” är en metafor för ”öppna Word”.

Relaterade okunnigheter: Skilja på var och vart | Logga in.

 Skriv en kommentar

* (t.ex. Enok Snutenhjälm)

* (t.ex. "enok.snutenhjalm@gmail.com")

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2015 Jag kan inte Suffusion theme by Sayontan Sinha