Kan inte säga nej

 

Ditt problem är som följer: du kan inte säga nej. Det är antingen ett litet problem som leder till att du eventuellt tar på dig lite mer än vad som är hälsosamt, eller så är det ett stort problem som leder till att du tar på dig så mycket så att du får en hjärtattack. Jag har själv haft enorma problem med att säga nej. Eller i och för sig, jag kan inte säga nej nu för tiden heller. Men jag har nog blivit en liten gnuttig smula bättre på det.

Jag vet naturligtvis inte om alla resonerar likadant som jag, men här är i alla fall anledningarna till att jag inte kan säga nej:

1. En nejsägare ses som en ful svikare och är bara väldigt tråkig och får aldrig några vänner och är dum.

2. Jag vill känna mig lite duktig

3. Tungan slår knut på sig själv när jag försöker säga nej, så jag kan inte säga nej rent fysiskt.

En ständig jasägare har ofta problemet att han eller hon har ett inbyggt behov av att få fortsätta vara den där lilla hjälpredan – den som alltid ställer upp. Man vill inte dala och landa pladask i dyn som en smutsig förrädare. Ofta så vet man att man själv egentligen inte skulle reagera på liknande sätt om man själv fick ett nej (man kanske skulle bli en smula besviken bara), men det gör ingen större skillnad. Det där nejet vill inte ut!

Som jag tillkännager på startsidan så är det väldigt sällan jag faktiskt kan lösa en problem, som en läkare botar en patient. Jag är istället den som tar mig runt problemet, som den läkare som skickar över den svininfluensesjuka patienten till ett isolerat och stängt rum. Istället för att bota sjukdomen – flytta roten till det onda (patienten) till en plats där han smittar mindre. Lysande.

”Kan inte säga nej” – ta sig runt problemet

Så, här kommer tre sätt som gör det (åtminstone någorlunda) ”okej” att säga nej:

1. Bädda in lögnen i en sanning.

”Du skall icke ljuga” är … hm visserligen inte ett av de tio budorden …men låt oss nöja med att säga att det är styggt att ljuga. Om du inte har någon lust att vika origami-inspirerade placeringskort till klassåterträffen med Mona och Babsan halv åtta ikväll så bör du inte låta hälsa att du har ett föräldramöte då (eller häva ur dig någon annan osanning). Däremot är det givetvis helt okej att säga något av följande:

a) ”Jag kan tyvärr inte. Jag känner mig dålig och ligger till sängs.” (du känner dig faktiskt lite dålig över att du inte ställer upp, och råkar som av en händelse ligga i sängen).

b) ”Jag kan inte idag. Det inträffade ett litet missöde i köket och nu ser köksgolvet ut som ja, ni vill inte veta!” (du råkade diska i lite för kallt vatten (missödet) och vad köksgolvet beträffar så vill nog inte dina vänner veta att det är skinande rent).

c) ”Jag hinner inte idag, flickor. Jag har redan skjutit på väldigt mycket den här veckan” (du har skjutit på dörrar, lådor, kanske en resväska, en tant på spårvagnen eller en bil?)

2. ”Kan inte säga nej”-erkännandet.

En av de mest harmlösa och minst svåraccepterade sätten att säga nej är att lägga över hela ansvaret på sig själv tills man når den nivå där frågaren närmast tycker synd om en. Det handlar om att kort och gott säga nej på absolut bästa sätt. Så här kan det låta:

– Du det låter faktiskt jättekul och jag skulle gärna göra det men jag måste nog försöka ta och tacka nej den här gången. Det har blivit lite för många jasägningar på sistone, och de …ja, jag behöver nog den kvällen för att pusta lite. Men tack för att du frågade, hoppas någon annan kan!

Ovanstående fras, eller åtminstone något liknande, fungerar faktiskt i så gott som alla sammanhang. Många kommer att känna igen sig och acceptera det utan att känna sig det minsta svikna. Andas gärna tungt och pusta lite under meningen.

Exempel på fråga där ovanstående fras ej passar som svar:

”Skulle du vilja gå ut med mig imorgon kväll?”

3. Tacka ja, och …ojsan!

Det gör alltid ett gott intryck att ”så gott som tacka ja”. Man säger något i stil med ”ja det låter jättekul och det kan jag nog vara med på. Jag ska bara kolla kalendern och med frun och sådär men det ska nog inte vara ett problem”. Sedan en liten tid senare när situationen är mindre ”utsatt” och man fått chansen att ”tänka igenom” ärendet så kan man råka skriva in något i kalendern och låta hälsa att ”oj, nu ser jag här i kalendern att …”

Eller också nyttja de utmärkta tipsen under ”1. Bädda in lögnen i en sanning”.

Sammanfattning

Ja, jag vet, det stämmer fortfarande: du kan inte säga nej. Och jag kan inte säga nej heller. Men det är nog ingenting man verkligen måste bli expert på. Världen behöver inte en massa nejsägare. Det största ”kan inte säga nej”-problemen får man förstås när ärendena är mer känslofyllda – såsom i kärleksfrågor. Man kan inte säga nej för man vill inte såra. Dessvärre är det nog så, att i dessa fall sårar ”tidiga nej” mindre. Ack, kärlek gör ont hur man än gör …

En tröst är, i alla fall, du är inte den enda som inte kan säga nej.

Artikel nedtecknad den 6 september 2011.

Relaterade okunnigheter: Prata | Tjäna pengar.

  En kommentar till “Kan inte säga nej”

  1. Något att läsa för dig som inte kan säga nej…

    http://www.egoist.se/nej.html

 Skriv en kommentar

* (t.ex. Enok Snutenhjälm)

* (t.ex. "enok.snutenhjalm@gmail.com")

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2015 Jag kan inte Suffusion theme by Sayontan Sinha