Kan inte ljuga

 

Huruvida man bör jobba på sin förmåga att ljuga eller inte jätteenkel fråga att besvara. ”Det är fult att ljuga”, var det någon som sade i en barnfilm (var det Madicken, Lisabet eller kanske Annika i Pippi Långstrump?) Och det ligger mycket i det, men inte hur mycket som helst! Ärligheten är ibland mer ”rätt” än lögnen, vilket jag hoppas är anledningen till att du kommit hit. Du kan inte ljuga, men behöver lögnen för att antingen skydda dina nära och kära eller för att få chansen att träffa en doktor trots att du inte ligger för döden med öppna och blödande sår. Vill du ha hjälp med att ljuga för frun om din (o)trohet så kommer du minsann inte att få någon hjälp i den här artikeln! (Skicka ett mail istället).

Jag själv kan inte ljuga särskilt bra, vilket jag ofta brukar försvara med att säga att jag är Guds lilla favoritängel. Jag är emellertid hyfsad på att skådespela, vilket gör att jag ibland kan lura mig själv att tro på min egen lögn, och därmed få den att framstå som mycket mer övertygande eftersom jag tror att jag talar sanning.

Den mest intressanta fråga man kan ställa sig är förmodligen ”varför kan jag inte ljuga?”. Kanske är en bättre formulering ”varför kan jag inte ljuga övertygande?” De allra flesta kan ju uttala en osanning, men blinkar man okontrollerat eller brister ut i asgarv samtidigt så kommer den inte att vara särskilt effektiv.  Så låt oss ställa just den frågan:

Kan inte ljuga övertygande? Varför då?

1. Jag blinkar hysteriskt och stammar medan jag uttalar lögnen.

2. Jag bubblar över av skratt varje gång jag försöker.

3. Jag fruktar att mina synder ska komma tillbaka till mig och bita mig i baken. Rent tekniskt kan jag ljuga, men jag mår så dåligt efteråt så att det aldrig är värt besväret.

4. Jag kan inte prata.

Låt oss nu ställa frågan: ”hur löser vi det här?” Jo – testa det här:

Kan inte ljuga? Prova följande!

1. Till en början kan du trösta dig med att se på Christopher i Vem vet mest. Är det just lögnaren Christopher som du mest kan identifiera dig med? Då finns det två tips som du kan ta till dig. Tänk på att du spelar lite teater när du ljuger, så varför inte spela ytterligare lite mer teater. Låtsas vara på väg någonstans – helst åt andra hållet – medan du uttalar lögnen. Kolla gärna bort och var upptagen med att få ner något från t.ex. hatthyllan så att du inte verkar helt fokuserad bara på att prata. Om du sitter i ett svårt läge för att göra något annat samtidigt, eller ens kolla bort, är det en lysande idé att ”plötsligt komma på någonting”. När du fått till orden så rycker du till och säger ”ATTANS BANANER” eller något liknande, varpå du häver ur dig något i stil med att du glömde papper på jobbet. Är du en usel lögnare kan du i alla fall försöka distrahera den du ljuger för.

2. Samma princip här. Säg att du plötsligt kom på något hutlöst roligt och låt det bli en del av din fars. Försök inget idiotiskt som att försöka kväva skrattet genom att tänka på din gamle morfar som nyss dog. Då börjar du garanterat blinka och stamma istället.

3. Denna fruktan gör oss till människor. Om det så är Guds vrede, de jordiska konsekvenserna, eller både och som vi fruktar. Däremot har det ju gått lite för lugnt om du får depressionsattacker över att ha ljugit för värden på den senaste middagsbjudningen och sagt att sviskonpajen var smarrig trots att den smakade ruttet enbärsextrakt och träkåda. Tänk då istället att du gjort en god gärning och bättrat på värdens självförtroende. En sådan synd kan emellertid komma tillbaka och bita dig i baken om du någon gång kommer tillbaka dit och värden minns att du fullkomligt älskade sviskonpajen.

4. Skriv ett brev och ljug där! Så slipper du också hela farsen med kroppsspråket och om någon ifrågasätter dig så behöver du inte rabbla upp en förklaring utan kan lugnt sätta dig och knåpa ihop en med pennan igen. Stumhet är ingen dumhet!

Hoppas du nu fått tillräckligt med inspiration för att bearbeta din oförmåga att ljuga! Annars får du kontakta sidan och boka en tid för att träffa en expert personligen här på JagKanInte. Denna tjänst är i och för sig bara för exklusiva medlemmar, men om du lurar säkerhetsvakten att du är städare så släpper han nog in dig!

”Kan inte ljuga” publicerades den 17 mars 2012.

  En kommentar till “Kan inte ljuga”

  1. Räknas det som ljug att utge sig för att vara Enok Snutenhjälm?

 Skriv en kommentar

* (t.ex. Enok Snutenhjälm)

* (t.ex. "enok.snutenhjalm@gmail.com")

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2015 Jag kan inte Suffusion theme by Sayontan Sinha