Kan inte köra bil

 

Förra veckan skrev jag en artikel om okunnigheten att cykla, så jag tänkte att jag fortsätter väl på tema transportmedel. Den här artikeln vänder sig till dig som inte kan köra bil, samt till dig som tror att du kan köra bil. Den vänder sig också till den ynka minoritet individer som kan men inte tror att de kan. De flesta kan inte köra bil särskilt bra. Men varför är det då så viktigt att kunna köra bil? Tja, egentligen är det ju inte viktigt alls, förutsatt att man inte kör. Men nu är det ju många som gör det, så här kommer en lista över olyckliga saker som kan inträffa om du kör utan körkunnighet (eller om du – bokstavligen – stöter på en annan som inte kör utan körkunnighet):

1. Du kan döda andra människor.

2. Du kan döda dig själv.

3. Du kan döda en älg.

4. Du kan döda ett mufflonfår.

5. Du kan få en buckla.

Dessa olyckor har alla hemska konsekvenser. Blod är oerhört svårt att få bort från både lacken och framrutan, och räkningarna för att fixa till en buckla kan nå hutlösa höjder. Därför är det på alla sätt ytterst relevant att du lär dig köra bil.

Jag tänkte köra samma approach (ett engelskt låneord som tyvärr inte har någon vidare svensk motsvarighet) som vanligt, och gruppera ni okunniga i olika grupper. Principen är enkel – välj siffran med den beskrivning som hör ihop bäst med dig nedan! Varför kan du inte köra bil?

Kan inte köra bil? Varför?

körkort

1. Det fungerar inte rent tekniskt. Jag vrider ratten åt fel håll när jag ska backa. Jag blinkar åt fel håll när jag ska svänga. Jag svänger åt fel håll när jag ska köra in i en rondell. Jag får motorstopp i tid, otid och på huvudleder.

2. Jag vet inte hur jag ska köra för att inte vara en komplett trafikfara. Jag glömmer blinka, hinner aldrig kolla i backspegeln, gör filbyten utan att kolla döda vinkeln, och kör över barn lite här och där.

3. Jag kan egentligen köra rätt säkert och bra, men jag kuggar alltid uppkörningen för att jag blir nervös som en mussla varje gång jag försöker.

4. Jag når inte ner till bromspedalen.

5. Jag är blind.

Har du identifierat den ”grupp” du tillhör? Själv hamnar jag någonstans mellan 1 och 2, och, under ganska lång tid, 3. Nästa steg är att ta itu med problemet! Logiken är enkel – ta den siffra vars beskrivning passar in på dig, och läs de nyttiga tipsen vid samma siffra nedan!

Kan inte köra bil? Prova följande!

1. Dina tillkortakommanden här kan ha alla möjliga sorters orsaker. Bland annat kan du, som jag, ha nedsatt simultanförmåga. Det kan innebära att du är fullt förmögen att backa bilen på ett jämnt och stadigt sätt, men saknar förmågan att samtidigt försätta tankarna i hur du måste vrida ratten och huvudet. De kan också innebära att du vrider ratten och huvudet helt perfekt för att smidigt glida in på parkeringsplatsen, men lyckas inte samtidigt få bilen att förflytta sig. Är du en tålmodig person så kan du lösa dessa problem genom mycket hård träning. Är du inte en tålmodig person rekommenderas bilskroten eller självmord.

2. Dessa besvär orsakas vanligtvis av koncentrations- eller alkoholproblem. Ett generellt tips som är bra att ta till sig när du kör genom ett barntätt område är att sätta din personliga hastighetsgräns till minst 10 km/h under den som faktiskt är tillåten så att barnets skador när du väl kör på det inte blir alltför livshotande. Koncentrations- och alkolholproblem löses annars bäst med yoga eller, har jag nyligen upptäckt, yoghurt.

3. Du kommer inte att kunna fly från nervositeten, så mitt tips är istället att inte behandla den som ett motstånd utan som en hjälp. När jag körde upp för första gången hade jag lyckats skaka av mig absolut all nervositet och var lugn som en filbunke. Som en följd tappade jag värdefull koncentration och kuggade på sex av tio punkter. När jag körde upp för andra gången var jag panikslagen, och hade så varit i ungefär en vecka dessförinnan. Men samtidigt var jag fokuserad som en sabeltandad tiger, och det hjälpte faktiskt kopiöst mycket!

4. Byt bil, skaffa en benförlängare, eller begå självmord

5. Prova en hornhinnetransplantation, eller kör på vägar som inte är så trafikerade.

”Kan inte köra bil” nedtecknades den 11 februari 2012.

Relaterade okunnigheter:  | Sitta still.

 Skriv en kommentar

* (t.ex. Enok Snutenhjälm)

* (t.ex. "enok.snutenhjalm@gmail.com")

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2015 Jag kan inte Suffusion theme by Sayontan Sinha