Kan inte köpa det jag vill ha

 

Otaliga är de som känner igen sig i ovanstående rubrik. Pengar har en förfärligt tarvlig tendens att vara en bristvara. Trots att man är en sådan som, när man tänker efter, ändå spenderar väldigt lite pengar. Lite här och där bara kanske det går åt någon slant. Det är helt enkelt orimligt att kontot ska vara så pass tomt hela tiden.

Skämt åsido; det är inte alltid man kan förutse var man vill lägga sina pengar. Ena dagen har man inga särskilda mål och spenderar ganska friskt på att helt enkelt sätta lite krydda på den gråa vardagen. Andra dagen dyker det upp en trevlig möjlighet – något som man kanske mycket hellre hade lagt pengarna på. Det är vid sådana tillfällen det inte är helt fel att ansöka om att låna.

låna pengarFör många är det lite av ett främmande fenomen att låna pengar till något annat än studier eller boende. Man glömmer lätt hur många andra låneformer som faktiskt existerar. Mindre summor och kortare löptider. Här hittar vi SMS-lån eller snabblån och kreditkort (som ju också är en form av lån). Med snabblån handlar det om summor som sällan överstiger 40.000 kronor och kan vara så låga som under tusenlappen (ibland är det just det som fattas för att ha råd att betala för något). Här talar vi förstås hög ränta, men löptiden är kortare, så den totala kostnaden för lånet kommer aldrig procentuellt uppgå i samma nivå som andra låneformer med högre summor, längre löptid och lägre ränta.

Men oj så lätta de samtidigt är att missbruka, de där snabblånen. De som har följt Lyxfällan eller liknande program har med säkerhet fått just det illustrerat för sig. Ska man ta ett lån ska man också vara säker på att man kommer kunna betala tillbaka. Det gäller förstås i synnerhet snabblånen, som helt enkelt ska betalas tillbaka ganska snabbt. Och så fort man drar på sig betalningsanmärkningar så riskerar man att sabba sina chanser till att ta fler lån. Att hamna i den fällan är helt enkelt någonting man vill undvika till varje pris.

Och så skadar det ju inte att tänka att man faktiskt inte alltid kan köpa allt det man vill ha. Skulle jag just i detta nu köpa allt jag ville ha så skulle det bli en förfärlig massa snabblån, snabbt följda av en förfärlig mängd betalningsanmärkningar. Var medveten om möjligheterna, men glöm inte att också koll på riskerna!

”Kan inte köpa det jag vill ha” nedtecknades den 31 januari 2015.

 Skriv en kommentar

* (t.ex. Enok Snutenhjälm)

* (t.ex. "enok.snutenhjalm@gmail.com")

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2015 Jag kan inte Suffusion theme by Sayontan Sinha