Kan inte flyga

 

Du har kommit in på JagKanInte.se av en besvärande anledning: du kan inte flyga, och vill ha hjälp med det. Det kan också ha varit så att du bara hade otur med din googling (det är till och med ganska troligt), men kanske, kanske är du en av de där som faktiskt lider av oförmågan att flyga. Låt oss nu först och främst reda upp vad som menas med att inte kunna flyga. Som jag ser det så kan man se det på två sätt:

1. Du kan inte flyga för att du inte vet hur du ska flaxa med armarna för att färdas framåt i luften. Många människor har samma problem.

2. Du förmår inte flyga för att du inte kan komma dig för att sätta dig i ett flygplan Eventuellt så hatar du det innerligt.. Många människor, om än inte lika många, har samma problem. Detta förhindrar dig att boka flygresor och åka på semester.

Låt oss bortse från punkt 1 som kräver en liten evolution eller ett litet gudomligt mirakel för att lösas på bästa sätt. Det finns förstås mindre bra men potentiellt fungerande sätt, som att klistra ihop sina egna pteranodon-vingar och fästa dem längs armen med superlim. Vid testande av sådana konstruktioner rekommenderas det emellertid att man har hjälm eller inte så mycket att leva för.

Punkt 2 är ett mer intressant problem där lösningarna är mer jordnära. Problemet grundar sig i flygrädsla (eller ”aerofobi” som det heter på något tjusigt språk) eller en viss besatthet av miljöfrågor . Vad flygrädslan beträffar, så finns det olika grader av den. Dels den kliniska flygrädslan som gör att man verkligen inte kan flyga, dels den där flygrädslan som gör varje resa i ett flygplan plågsam, men ändå möjlig. Så, vad har vi? Tre olika anledningar:

Kan inte flyga? Varför då?

1. Jag är kliniskt rädd och har aldrig flugit och kommer aldrig att flyga.

2. Jag kan flyga men är rädd och ängslig och vågar inte alltid boka biljetter. När jag kommer till flygplatsen är jag ofta galet nervös.

3. Min miljöinstinkt förbjuder mig att sätta mig i ett sådant naturförgiftande luftåbäke!

Här kommer ett gäng expertråd från ingen mindre än mig själv som känner två stycken flygrädda och kände en viss nervositet vid en landning en gång. Du hittar din hjälp vid samma punkt som passade bäst in på dig ovan!:

Kan inte flyga? Har du provat det här?

1. För dig räcker det inte med att ta ett djupt andetag. Du behöver ordentlig hjälp. Fobier är inte genetiska utan grundar sig i någon sorts uppfattning, vilken man kan ha anammat på olika sätt. Det bästa man kan göra är att boka antingen en tid hos en klinik som arbetar med dessa problem (t.ex. Fobikliniken) eller en färja.

2. Det du är ute efter är att bearbeta din flygrädsla (även om kliniken eller färjan givetvis är ett alternativ för dig också). Det man kan göra är faktiskt att planera. Dels kan man ta reda på lite flygstatistik och räkna ut troligheten att man råkar ut för en flygolycka, och sedan jämföra den med troligheten att man råkar illa ut när man gör saker som man inte är rädd för (som att till exempel åka bil eller gå över gator utan reflex). Sedan är det bra att vara ute i god tid på flygplatsen och kolla läget. Prata med så många som möjligt om ditt problem – dina medresenärer, flygvärdinnor och så vidare. Det är inget att skämmas för. Själv fullkomligt sjunger jag om min rädsla för blod, så att ingen ska förvänta sig att jag ska kunna rädda livet på dem om de skulle råka såga av sig någon kroppsdel eller ådra sig en skottskada. Tänk också på att kontroll är A och O. Slappna av, sov ordentligt, och drick inte enorma mängder sprit under flygresan. När du förlorar kontrollen över dig själv blir det inte lättare att flyga. Ska alkohol drickas ska det i så fall vara i tillräckligt stor mängd för att du ska tuppa av under hela flygresan.

3. Tänk på att det inte kommer att gå färre flyg bara för att inte du flyger. Det är visserligen inte sant, vilket går att bevisa med ett enkelt ekonomiskt diagram, men man kan ju alltid lura sig själv… Skämt åsido så är miljömedvetenheten inte att förakta.

Hoppas dessa tips kan hjälpa dig en smula med din oförmåga att flyga. Om de inte skulle göra det och du vill klaga på mig så rekommenderar jag att du kommer och besöker mig på mitt kontor på min Söderhavsö. Det går inga båtar men slå en signal så skickar jag ett privatjet!

”Kan inte flyga” nedtecknades den 28 mars 2012.

Relaterade okunnigheter: Köra bil | .

 Skriv en kommentar

* (t.ex. Enok Snutenhjälm)

* (t.ex. "enok.snutenhjalm@gmail.com")

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2015 Jag kan inte Suffusion theme by Sayontan Sinha