Kan inte dansa

 

Ditt problem: du kan inte dansa. Det är ett jobbigt besvär som har fört dig in på den här sidan, där du högst eventuellt kommer att få hjälp. Det finns flera anledningar till varför man väljer att söka hjälp för att man inte kan dansa:

1. Man kan inte dansa för att man inte har lärt sig några danser.

2. Man kan inte dansa för att man helt saknar sinne för rytm och kroppskontroll.

3. Man kan inte dansa för att man inte har lärt sig några danser och helt för att man helt saknar sinne för rytm och kroppskontroll.

4. Man kan inte dansa för att man har stukat foten.

Alla ni som har kommit hit med bekymret att ni inte kan dansa för att ni har stukat era fötter rekommenderas att söka hjälp hos en doktor istället för här.

Varför bör man kunna dansa då? Här ska det förstås sägas att oförmågan att dansa inte är samma sociala handikapp som det var för kanske 50 år sedan, då dansen var det sätt man umgicks på. Förvisso dansas det som bara den på klubbar runtom i landet, men man ser nog allt att det verkar ställas mindre och mindre krav på svenska folket vad danskunskaper beträffar. Vals, bugg, foxtrot och polska flyter inte i blodet lika mycket som alkoholgifterna gör hos ungdomen idag. Likväl ser man alltid lite korkad ut när man struttar runt på dansgolvet utan taktkänsla.

JagKanInte.se har sammanställt några fina tips som man kan ta till sig om man tycker sig sakna dansförmågan.

Kan inte dansa? Har du provat följande?

  1. Låt dig inspireras! – Oavsett i vilket sammanhang du skulle vilja kunna dansa – på balen, på skolavslutningen (för att inte se ut som en idiot inför tjejerna), på klubben, eller på fyllan – så är ett första bra steg att låta sig inspireras. Själv brukar jag bli inspirerad av det årliga ”Let’s Dance” på TV4. Många av deltagarna som kommer dit kan inte dansa alls från början. Några kan inte dansa ens när de fått lämna tävlingen, men de flesta förbättras med en slående fart. Samma pånyttfödelse kan du komma att få uppleva!
  2. Satsa på att gå en kurs – Om du väljer att gå en danskurs så har det ingen betydelse om det rör sig om buggkurs, linjedanskurs eller ”ur kurs”. Det mesta kommer att förbättra ditt danssinne och göra det lättare för dig att lära dig nya danser.
  3. Slå bort de negativa tankarna - Många upplever liknande känslor inför att lära sig dansa som jag gör inför att lära mig att laga något som är trasigt – komplett hopplöshet. Jag har dock valt att tro på mig själv, och verkligen gå in för varje reparationsprojekt med övertygelsen att ”jag kan klara av det!” Än så länge har självförtroendet i och för sig inte ens hjälpt mig sätta tillbaks ett avhoppat cykelstöd från en cykel, men jag tror ändå stenhårt på att renässansen snart är i antågande. Och för dig som inte kan dansa: tänk på att även om du inte föddes med rytmen i blodet så kan rytmen ta sig dit med god hjälp. Blodet stänger inte ute alla nya besökare. Kan cancer kan rytm!
  4. Ge det ett par timmar i veckan! - Det krävs inte mer än ett par timmar i veckan under en period för att göra sig av med ett socialt handikapp! Och vill man inte komplettera med en danskurs, så varför inte nyttja en onlinekurs? Här finns en utsökt lista över danskurser på Youtube.

Sammanfattning

Om du inte kan dansa och känner att du vill kunna dansa, så ska du verkligen dansa in för att lära dig det. Kanske var det inte alls det du ville höra i den här artikeln. Du kanske ville höra tröstande ord, och få bevis på att det finns fler kameler än du ute på dansgolven. Som tur är har jag planer på att starta www.gnallsidan.se, men det projektet är just nu bara en punkt på idélistan. Tills dess kan du trösta dig med detta: jag kan inte dansa (inte särskilt bra i alla fall), och jag utbildar mig till musiker. Däremot tror jag, i min okunniga naivitet, att jag kan lära mig. Naivitet är bra. De som föds som vuxna och kloka blir inga stjärnor.

Artikel nedtecknad den 9 september 2011.

Relaterade okunnigheter: Sjunga | Stämma gitarren.

 Skriv en kommentar

* (t.ex. Enok Snutenhjälm)

* (t.ex. "enok.snutenhjalm@gmail.com")

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2015 Jag kan inte Suffusion theme by Sayontan Sinha