Kan inte cykla

 

Så du kan inte cykla? Otur för dig. Cykling är en sådan där aktivitet som man bara ”borde behärska”. Idag går många med i olika cykelsällskap, både för motionens, miljön och CV:ts skull. Dessutom har det legat uppe en del lagförslag som på olika sätt har möjligheten att förbättra cyklisternas förutsättningar att ta sig fram i trafiken. Visserligen är de lite smått onödiga eftersom väldigt få cyklister följer de lagar som finns, men de innebär ändå ett tramptag i rätt riktning.

Att kunna cykla är en oerhörd frihet. Som cyklist är man dubbelt så smidig som en bil, och samtidigt hälften så smidig som man tror. Det är en härlig känsla att åka slalom runt bilar som fastnat i en lång kö, och hånle en smula åt dessa miljöförstörare som ”kanske inte valde det allra snabbaste färdsättet ändå”.

Men alla kan inte cykla. Alla har inte växt upp i ett samhälle där cykling är något man lär sig vid fyra års ålder (även om jag själv, mestadels på grund av min egen motvilja att lära mig nya saker, nog inte riktigt kunde förrän jag började på lekis). Men okunnigheten att cykla behöver inte bara åsyfta den totala oförmågan. Låt oss ta en titt på några av de olika faktorer som kan få en att vilja säga ”Jag kan inte cykla!”:

körkort

1. När du sätter dig på en cykel och försöker trampa iväg så faller du pladask på marken som en spätta.

2. Okunnigheten grundar sig i din rädsla att cykla i trafiken. Rent tekniskt kan du faktiskt cykla.

3. Du trampar och trampar men kommer ingenvart.

4. Du har amputerat ett eller flera ben.

Lyckligtvis finns det lösningar till dina cykelbesvär, oavsett vilken beskrivning ovan som passar bäst in på dig! Har du hittat din siffra, leta då upp den här nedan också!

Kan inte cykla? Har du provat följande?

1. Du lider alltså av total cykelokunnighet. Då har du bara två möjligheter. Den första är att i vredesmod fördöma allt som hör cyklar till och skapa en hatgrupp på Facebook. Den andra är att faktiskt lära sig. Kanske har du ingen som du vågar be om hjälp i början? Då passar det kanske att leta upp någon annan som vill lära sig, och är i samma situation (kanske genom en annons – ”Cykel-okunnig sökes!”) Ska sanningen fram så behövs det ingen cykelkunnig lärare, utan det gäller bara att komma ihåg de fyra grundprinciperna för cykling trampa, styra, bromsa, och olja låset.

2. Det som gäller här är mycket viktigt: ta inte Körkortsboken på för stort allvar! I varje cykelstad utvecklar cyklister, bilister och gående olika tendenser, och i många korsningar existerar normer som är starkare än lagar. Försök aldrig hävda högerregeln (helga istället ”störst väg först” eller möjligen ”störst fordon först”) och dra nytta av att gående (av skräck) stannar för dig trots att de inte måste.

3. Problemet är troligen ett av följande: a) Att dina cykelhjul inte har någon luft. b) Att du inte har låst upp cykeln. c) Att någon står bakom dig och håller i cykeln. d) Att du använder en spinningcykel. Problemet löses således antingen genom att pumpa luft i däcken, låsa upp cykeln, skjuta ner den som står och saboterar för dig, eller byta cykel.

4. Kanske kan du be om ett sådant där pirat-träben, eller någon annan sorts benförlängare av din läkare. Har helt klart potential att fungera utmärkt som substitut! Dessvärre kräver cykling att du kan böja på knäna, så försök att inte ha amputera ett alltför stort stycke av benet!

Så där ja! Nu är du så gott som cykelexpert redan. Om inte tipsen ovan har fungerat något vidare och du har klagomål så rekommenderar jag att du personligen besöker JagKanInte.se:s kontor. Det ligger visserligen mitt ute i storskogen (kontakta sidan för exakt adress) men en bra grusväg tar dig de sista 1,4 milen (OBS! Ej motortrafik).

”Kan inte cykla” nedtecknades den 3 februari 2012.

Relaterade okunnigheter:  | Köra bil.

 Skriv en kommentar

* (t.ex. Enok Snutenhjälm)

* (t.ex. "enok.snutenhjalm@gmail.com")

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2015 Jag kan inte Suffusion theme by Sayontan Sinha